субота, 4 березня 2017 р.

Рожеве озеро Хіллер

Здавалося б, чим ще може здивувати материк, в якому і так незвично практично все? Але озеро Хіллер із яскраво-рожевою водою - це нерозгадане чудо приголомшливою австралійської природи.
Воно розташоване в архіпелазі Решерш, на його найбільшому острові Миддл (Середній), біля південного узбережжя Австралії. Озеро Хіллер солоне і мілке, а вода в ньому має соковитий щільний рожевий колір. Розміри водойми зовсім невеликі - близько 600 метрів в довжину і 200 метрів в ширину. Від океану дивовижну рожеву воду відділяє піщана смуга, покрита густим евкаліптовим лісом. Навколо озера природним чином з`явилося біле кільце морської солі, що надає додатковий контраст. Підійти до озера досить складно через щільні кільця евкаліптових дерев, які оточують озеро. Але, тим не менш, сюди можна дійти пішки і навіть скупатися у солоній рожевій воді!

Вода виглядає яскраво-рожевої в будь-якій кількості, навіть у невеличкій посудині, незалежно від кута зору.
Уявіть, як приголомшливо виглядає захід, коли на ніжно-рожевому австралійському небі помаранчеве сонце повільно опускається у чисту рожеву воду!
Коли пролітаєш на літаку досить низько, то відкривається приголомшливий вигляд, гідний пензля художника-сюрреаліста: посеред острова лежить яскраво-рожевий овал із рівними краями, обрамлений білою «рамочкою» морської солі і темно-зеленим евкаліптовим лісом. Рожеву гладь озера Хіллер часто порівнюють із гігантським бубль-Гумма або блискучою глазур`ю для торта
Рожеве озеро в Австралії вперше було згадано ще в 1802 році в записках Метью Флиндерса. Цей відомий британський гідрограф і мореплавець робив зупинку на острові Міддл під час своєї подорожі в Сідней. Потім про це озеро вели розповіді китобої і мисливці, які жили біля південного узбережжя материка в 30-40 роках ІХХ ст.
Вчені вважали, що озеро Хіллер своїм соковитим рожевим кольором зобов`язана особливим морським водоростям Dunaliella salina, які в дуже солоній воді виділяють яскраво-червоний пігмент. Подібні водорості були знайдені в інших рожевих озерах світу.
Проби озера Хіллер ретельно вивчали, але слідів передбачуваних водоростей так і не виявили. Колір води поки так і залишився загадкою.

Австралія любить вражати уяву подібними речами, тому рожеве озеро Хіллер зайняло своє гідне місце серед живих чудес місцевої природи, поряд із яскраво-червоною горою Улуру, Акулячою гаванню, пустелею гострих скель Піннаклс у національному парку Намбунг, смугастими горами Бангл-Бангл, островом кенгуру, пустелею Сімпсонів і Великий Бар`єрний Рифом.

Немає коментарів:

Дописати коментар